matildamollerstrom.blogg.se

Mina drömmar är att få utveckla mitt hästintresse för problemhästar, även att få arbeta med att hålla kurser inom det mer kreativa, handarbete. De två senaste åren har jag anordnat kranskurser inför jul. Otroligt roligt och inspirerande. Här kommer jag dela med mig av kunskaper, tips och information om det som komma skall. Ni når mig på 0708 922372 för frågor eller bokning. /Matilda

Hur stelhet påverkar vår häst

Publicerad 2016-01-15 12:07:12 i

Många är stela i kroppen. Ländrygg, nacke, höfter är väldigt vanligt. 
Det är otroligt viktigt att hålla vår kropp i balans och underhålla våra kroppar, för att vi ska få ett stabilt humör, bra hälsa och allt som visas utåt har med vår balans i kroppen att göra. Vilket energi vi skickar ut.
En promenad är avkopplande för många, en ridtur för andra.

Några som är otroligt känsliga är våra djur och husdjur. De vet exakt hur vi mår och hur vi känner oss. Snappar upp mer än vad vi någon kan tänka oss. 
Om vi känner oss stressade och ska ta en ridtur, för det är avkopplande, speglas det av på vår häst direkt  även om det kanske inte alltid märks utåt, men ibland gör det de och då får den möta vår irriterade reaktion. Men det är egentligen vårt eget  bekymmer att den beter sig som den gör. Den vill inte ha den tråkiga och frustrerade energin uppe på sin rygg, så de försöker bara få oss att förstå att vi ska hoppa av! Inte rida mer helt enkelt. Att strida emot de kan få så stora konsekvenser! Att gå ut i stallet när man är i balans, då får man  ett helt annat samarbete och ett helt annat bemötande. 
Alla hästar får inte en reaktion när vi hoppar upp stressade, utan de försöker bara hjälpa oss att bli av med stressen. Du får en behandling, och man känner "stressen försvinner alltid så fort när jag kommer ut i stallet. Det är så skönt. Hästarna är min terapi." 
Hästen har hjälpt dig. Detta lagras till största del i deras kropp och bildar i sin tur stelhet och inre stress. Otroligt viktigt att känna efter innan man går ut eller ska jobba med sina djur!!! Spelar ingen roll vilket slags djur det är. Alla är känsliga.

När vi tränar på ridbanan. Det går inte så bra i ena varvet. Hästen är stel.  Den går inte rätt. Den blir frustrerad. Den blir inte samarbetsvillig. Stanna upp, släpp stigbyglarna. Hur känner du dig? Sned,  spänd i ena höften, det finns hur många saker som helst. Man följer med hästen, visar med hela kroppen vad vi vill hästen ska göra. Om vi då är stela i höfterna och sitter och spänner ena hela tiden, även om det inte är i rätt varv. Det är klart att hästen inte gör som vi vill. Den vet inte var den ska riktigt och vad den ska göra. Vi ger den dubbelkommando. 
Om vi är sneda i kroppen och har tyngden mer åt ena hållet hela tiden, men vi vill att hästen ska gå på andra, det är klart att det blir jobbigare för oss att ta hästen på de hållet vi vill. Den får ännu en gång dubbelkommando utav oss. 

För att sätta sig på hästryggen eller jobba med ett djur är det så fruktansvärt viktigt för oss att vara i balans och vara raka och inte spända i vår kropp. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela